Zlatan förtjänar inte Jerringpriset

Publicerad 2013-01-14 15:01:13 i Priser och utmärkelser,

Ikväll går idrottsgalan av stapeln för fjortonde gången. Alla blickar riktas som vanligt mot galans mest prestigefyllda pris. Jerringpriset. Namnet på mångas läppar är Zlatan Ibrahimovic, Sveriges i särklass bästa fotbollsspelare. Men delas priset ut för den eller någon annan anledning?

Tanken bakom Jerringpriset är väldigt bra. Folkets pris. Folket får en chans att hylla sina idrottshjältar. Tyvärr har vissa idrottare och idrotter större chanser än andra. Det är nästan så att Rolf-Göran Bengtsson skulle fått Bragdguldet i höstas för att han och hästsporten, lyckades vinna Jerringpriset förra året. Så illa är det. Aldrig tidigare hade en ryttare fått priset och de lär inte få det i år heller trots att Sara Algotsson-Ostholt är nominerad. Hon tog ett Sveriges första OS-medalj i somras. Den glimmade i silver runt hennes hals och hon var bara ett hinder från den allra ädlaste av valörer. Istället är Zlatan Ibrahimovic storfavorit. En fantastisk fotbollsspelare som vunnit nästan allt. Allt utom en riktigt tung titel. Då menar jag ”den där j*vla Champions League”, VM eller EM. Men han har andra fördelar som kan ge honom Jerringpriset.

Zlatan är oerhört populär i Sverige. Ska det räcka för att vinna Jerringpriset?

Till att börja med så är det här de nominerade:

Anna-Carin Ahlquist (bordtennis, guld och silver i Paralympics)

Sara Algotsson-Ostholt (ridsport, OS-silver)

Herrlandslaget i handboll (OS-silver)


Zlatan Ibrahimovic (fotboll, skyttekung Serie A, landslagets lagkapten)

Juniorlandslaget i ishockey (VM-guld)

Fredrik Lööf och Max Salminen (segling, OS-guld)

Andre Myhrer (alpint, seger i slalomcupen i världscupen)

Lisa Nordén (triathlon, OS-silver, seger i VM-serien)

Är Zlatan nominerad för att han är lagkapten? Herregud, varför har då aldrig Olof Mellberg fått hålla tacktal som pristagare av Jerringpriset. Nej, Zlatan är givetvis nominerad av andra skäl. Han vann Serie A:s skytteliga, vilket är bra gjort, han gjorde fyra mål mot England i en träningsmatch när nya nationalarenan invigdes, varav ett var bland de snyggaste mål som någonsin gjorts. Men kan man mäta det där mot en OS-medalj eller ett VM-guld? Jag tycker inte det. Seger i slalomcupen kan jag tycka är likvärdigt med en skytteligavinst men de andra är i en klass för sig.

Lisa Nordén vann Bragdguldet. Hon gjorde verkligen en bragd när hon kämpade till sig OS-silvret, men jag tycker att Juniorkronornas VM-guld uppfyller alla kriterier för att vinna det också. Efter att varit favoriter tillsammans med Kanada i ett antal turneringar och ”bara” kommit hem med silvermedaljer som bäst, så var de helt uträknade den här gången. Ingen trodde på Sverige som guldkandidat, men laget växte i varje match och efter att ha dominerat i finalen så lyckades de till slut, bryta sviten och tog Sveriges första JVM-guld på 31 år. Jag hade hellre sett dem vinna Bragdguldet och att Lisa Nordén får äntra scenen för att ta emot Jerringpriset ikväll. Fredrik Lööf och Max Salminen hade också varit väl värdiga vinnare men jag håller Nordén lite högre.

Synd bara att det inte funkar så. Nu ska ju folket blanda sig i också. Då är frågan hur många som är fotbollsintresserade respektive triathlon intresserade. Det finns ingen sport som kan konkurrera med fotboll varken vad det gäller utövare eller åskådare. Därför har Zlatan redan en klar fördel. Sedan blir det ju ännu lättare om man är en av de bästa i världen på just fotboll. Lägg där till att han är den bästa svenska fotbollsspelaren genom tiderna så förstår man att han är omtyckt. Men handlar då priset om prestation eller popularitet? Det får vi kanske svar på ikväll.

//Billy Hammer

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Namn: Billy Hammer Ålder: 19 år Bor: Pålsboda Gör: Går i trean på medieprogrammet på Virginska skolan och spelar innebandy i Ekeby IF. Jag ser på fotboll en hel del också… Bästa fotbollsminne: När Daniel Tjernström sköt AIK till SM-guld 2009. Lagen i mitt hjärta: Här i Sverige är det Gnaget som gäller, men ute i Europa så klappar hjärtat för Arsenal.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela