Glöm inte bort fotbollen under julen

Publicerad 2012-12-23 16:50:30 i Julhälsning,

Du ska inte tro att julen bara är mys med släkt och vänner. Visserligen har den kanske förebyggts av julstress och hårt jobb för att få allt klart, men nu gäller det att inte bara sätta sig och slappa. För inte ens under juletid ska vi ta paus från fotboll. Det gäller att hänga med i cirkusen kring José Mourinho, silly season där ryktena kommer fortsätta att hagla och de klassiska matcherna på Boxing day. Det kommer säkerligen uppstå ännu fler händelser i fotbollsvärlden under julhelgen, några av dem kanske dyker upp här. Nu tar jag paus från skrivandet i några dagar och sedan ses vi efter jul och diskuterar allt som hänt i the game we all love. God fotbollsfylld jul!

//Billy Hammer

Stängde Barca La Liga?

Publicerad 2012-12-17 14:01:00 i La Liga,

Igår kväll var det seriefinal i Spanien. Eller seriefinal. Den kanske varade i cirka 30 minuter och sedan var det bara Barcelona för hela slanten. Nu leder de ligan nio poäng före Atlético Madrid och hela 13 poäng före Real Madrid.

Jag tror i princip att det kommer vara omöjligt för något av de båda Madrid-lagen att hämta ikapp försprånget som Barca skaffat sig. Snart är halva serien spelad och Barcelona har endast tappat två poäng hittills. Det känns som att Barca måste kollapsa fullständigt för att det ska finnas någon som helst chans för Atlético eller Real. Och det känns ju inte så troligt med tanke på hur de spelar och har spelat de senaste säsongerna.

Atlético hade behövt vinna igår och det såg i inledningen ut som att de skulle kunna utmana Barca. Atlético Madrids storstjärna Falcao gav dem ledningen och de skapade fler chanser. Men Barcelona tog tag i matchen efter Atléticos ledningsmål. Genom ett otroligt snyggt mål av Adriano och ett kyligt avslut av Sergio Busquets, så var de i ledningen innan halvtid trots att Atlético spelat väldigt bra. Sedan mattades Atlético och då dök en liten lirare vid namn Lionel Messi upp, som så många gånger förut. Två mål från honom och resultatet blev 4-1. Kanske inte speglade matchbilden helt men det speglar La Liga. Barca är överlägsna.

Lionel Messi blev tvåmålsskytt igår och vann därmed matchen i matchen mot Atléticos målkung Falcao. (By Addesolen (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons)

La Liga har ju varit en ”tvålagsliga” i ett antal år nu. Real Madrid och Barcelona delar på pengarna för tv-avtal och liknande medan de andra klubbarna får klara sig med små resurser. De får nästan all uppmärksamhet av media, så Atlético har gjort en riktigt stark säsong hittills och det har räckt till en andraplats, men frågan är hur länge de kan stanna där. Normalt sett så brukar lag som börjat väldigt mycket bättre än förväntat falla tillbaka lite vad säsongen lider. Åtminstone så borde Real Madrid passera.

Jag tror att ligan är avgjord. Efter att varit en kamp mellan två lag så känns La Liga än mer ointressant. Hade det varit Real som legat nio poäng efter hade nog möjligheten funnits men jag tror att Atlético kommer börja tappa mer poäng, särskilt om de säljer någon eller några av de tongivande spelarna.

//Billy Hammer

Filmningar hör hemma i Hollywood

Publicerad 2012-12-11 17:09:00 i Arsenal, Premier League,

Man kan tycka att fotboll är ett mäktigt skådespel. I alla fall tycker jag det som insatt supporter. Men för det så behöver vi inte se skådespelare på planen. Efter helgens Premier League omgång och debatten om Santi Cazorla, vill jag ha ett slut på filmandet.

Förra veckan spelades den första fotbollsmatchen med målkameror. De användes aldrig men det var ett viktigt steg för fotbollens utveckling. Då slipper alla som sett repriserna sitta och hata en domare för att han missuppfattade en situation  Många hatade nog Mike Jones i lördags, i varje fall West Bromwichs supportrar. Men det var inte för att han missa att bollen var över linjen utan han missade att Steven Reids spark inte träffade Cazorla, men denne föll till marken i smärta ändå. Straff och 1-0 till Arsenal. Jag är själv Arsenalsupporter och visst var jag glad för straffen men det är inte snyggt gjort och det känns lite tråkigare så här i efterhand.

Santi Cazorla är hårt kritiserad efter att ha filmat till sig en straff. (By Ronnie Macdonald (Flickr: Santi Cazorla) (CC-BY-2.0)

Den 20 november gjorde Luiz Adriano i Shakhtar Donetsk ett omdiskuterat mål. Han tog bollen och gjorde mål fast hans lagkamrater egentligen försökte spela tillbaka bollen till motståndarna eftersom de i sin tur, hade spelat ut bollen med flit för att någon var skadad. Med andra ord så bröt han mot fair play. Inte sportsligt gjort. Han fick också en match avstängning av Uefa. Men Santi Cazorlas agerande är inte heller sportsligt. Visserligen är han inte ensam att filma men just nu är det han som hamnat i blåsväder.

Jag håller med förra domaren, Graham Poll, att man måste bestraffa filmare precis som Uefa bestraffade Luiz Adriano. Han tycker att filmare ska få tre matchers avstängning. Jag vet inte om det ska vara så långa avstängningar men det kanske är det som behövs. Jag tycker definitivt att filmare ska bestraffas i efterhand, för hur ska vi annars bli kvitt dem? Det hör hemma på en scen i Hollywood och snälla, gör något så vi slipper se det mer på fotbollsplanen.

//Billy Hammer

EM 2020: fansens eller pamparnas mästerskap?

Publicerad 2012-12-08 15:21:00 i EM,

Uefa fattade i veckan beslutet att EM 2020 kommer arrangeras av mer än tio länder. Tidigare har värdskapet delats av max två länder. Jag tror att Uefa kan ha gjort bort sig ganska ordentligt när de valde att klubba igenom det.

De skäl Uefa hade till att genomföra förändringen är goda tankar. De tänker bland annat på att arenor som byggs för miljarder blir bara betongkolosser som står utan att användas. Det senaste exemplet är några av de arenor som står i Ukraina efter sommarens EM. Med andra ord så vill de använda resurserna mer effektivt. De vill tjäna mer pengar på mästerskapet också. Genom att det spelas matcher i fler länder så utökas marknaden för sponsring och annonsering. I och med att EM kommer utökas till 24 deltagande lag istället för 16 så finns också skälet att det blir för lite utrymme med två länder. Sedan kommer EM nå fler supportrar när det kommer till fler länder.

Olympiastadion i Kiev är en arena från sommarens EM-slutspel som används. (Football.ua CC-BY-SA-3.0)

Alla de här sakerna är egentligen bra anledningar till att ha EM i många länder, men jag tycker att beslutet inte tar hänsyn till det viktigaste Uefa har när det kommer till EM. Mästerskapet. Det är precis vad det är. Ett mästerskap med uppslutning och fans som samlas på samma ställe för att gå på matcher. Det är enorm fokusering på EM under den månad vart fjärde år som det utspelar sig. När EM spelas i så många länder som det kommer att göra 2020, så blir det bara fotbollsmatcher. Mästerskapskänslan försvinner. Koncentreringen som ett mästerskap, av den här kalibern, innebär försvinner och uppgår istället till ett gäng fotbollsmatcher i Europa.

Sedan tycker jag att det är tråkigt att även fotbollen ska drabbas av jakten efter pengar. Det är klart att Uefa vill tjäna mer pengar men tidigare, när max två länder har arrangerat mästerskapet så har inkomsterna varit tillräckliga ändå. Vi får se om det blir på fansens bekostnad eller inte. För just fansen så kommer det kanske att bli mycket dyrare att se sitt lags matcher. Om de spelar tre gruppspelsmatcher på olika ställen i Europa så kommer det kosta en hel del att resa. Kommer de att spela någon av sina matcher i hemlandet kanske det räcker med att se just den matchen.

Mängder av supportrar samlade på samma ställe under en månad. Snart ett minne blott? (By Arvedui89 (Own work) CC-BY-SA-3.0)

Det är svårt att säga hur det här kommer att bli och det ska bli intressant att se hur det fungerar även om jag är lite skeptisk. Det finns tydliga skäl till förbättring men vi vet inte om det blir bättre på fansens bekostnad. För folkfesten, där fans från olika länder samlas på en liten yta för att se på fotboll, försvinner antagligen.

//Billy Hammer

PSG gick i fällan de med

Publicerad 2012-12-04 16:41:00 i Champions League, Ligue 1,

Carlo Ancelotti är hårt kritiserad. Han svarar själv att han tycker att kritiken kan vara befogad. Om en klubb värvar spelare för nästan 2 miljarder kronor så får den ögonen på sig direkt. Paris Saint-Germain har fått det och efter en tung höst i ligan så får de allt mer kritik.

Det finns fler exempel på lag som fått in en rik ägare och börjar satsa för att vinna titlar redan året därpå. Det är bara det att fotboll inte fungerar så. Det tydligaste beviset hittar vi i östra Manchester. Efter att Manchester City fick in en oljemiljardär som ägare för fyra år sedan, så dröjde det ända till i våras innan de vann sin första ligatitel sedan 1968. Men hur stor framgång har de egentligen haft utöver det under dessa fyra år? Jo, de har vunnit två inhemska cuptitlar men de har också blivit utslagna ur Champions Leagues gruppspel båda förra året och i år. Då återstår ändå den sista gruppspelsmatchen mot Dortmund ikväll. Är det då värt att lägga ner cirka sex miljarder på värvningar eller satsa mer långsiktigt och kontinuerligt? Särskilt i och med att Financial Fair Play snart introduceras på allvar.

PSG är fortfarande i början av sitt projekt och har inte hämtat in lika många stora spelare som City men faktum kvarstår att de ligger på en fjärdeplats i ligan. Okej, City har faktiskt tuffare konkurrens i England, men Ligue 1 är inte en semester där man glider runt på Rivieran heller. Sedan har PSG gått vidare till slutspel i Champions League och de spelar även för gruppseger ikväll hemma mot Porto. Så säsongen är långt ifrån körd. Men jag tror att de försvinner ganska snabbt ur Champions League-slutspelet och får inrikta sig på ligan. Ancelotti är ingen tränare för att ta hem ligatitlar utan han passar bättre för Champions League. Det visade han bland annat under sina år i Milan, där vann han en ligatitel och två Champions League-titlar. Så frågan är om han får vara kvar och om han eller någon annan tränare lyckas få ihop PSG till ett lag.

En nyckel till att skapa lagsammanhållning är att spelarna inte kan hålla på och berätta för media om vad som sägs i omklädningsrummet. Ancelotti kan inte heller stå och skälla på spelarna inför hela presskåren. Sedan gynnar det inte att media redan spekulerar i vem som ska ta över efter Carlo Ancelotti. Det gäller att stå upp emot trycket nu och ta poäng och vända trenden. Zlatan Ibrahimovic kan inte vara den ende som tar på sig den uppgiften.

Till sist kan jag bara dra slutsatsen att det inte går att shoppa ihop ett lag på så kort tid. Det tar ett tag innan ett lag blir just ett lag. Dels måste de etablera en lagsammanhållning, dels måste de hinna spela ihop laget innan vi kan erkänna dem som ett storlag.

//Billy Hammer

Om

Min profilbild

Namn: Billy Hammer Ålder: 19 år Bor: Pålsboda Gör: Går i trean på medieprogrammet på Virginska skolan och spelar innebandy i Ekeby IF. Jag ser på fotboll en hel del också… Bästa fotbollsminne: När Daniel Tjernström sköt AIK till SM-guld 2009. Lagen i mitt hjärta: Här i Sverige är det Gnaget som gäller, men ute i Europa så klappar hjärtat för Arsenal.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela