Upp som en sol, ner som en pannkaka

Publicerad 2013-01-09 22:01:00 i Newcastle United,

Ett lag som imponerade på många ifjol var Newcastle United. Trots relativt små resurser lyckades de värva smart och knipa en femteplats, redan efter deras andra säsong sedan återkomsten till högsta ligan. De var bara nere i Championship och vände men kom ändå tillbaka starka. En ljus framtid såg ut att ligga tillmötes, särskilt med tanke på förra säsongens resultat. Nu ser det dock lite mörkare ut igen.

Newcastle tillhör inte storklubbarna på den ekonomiska fronten. På grund av det kan de inte tillhöra dem på planen heller. Men staden kokar av fotbollsintresse. De har bland Englands mest hängivna supportrar som skapar en otrolig stämning på St James’ Park varje vecka. Så de drar ju in en del pengar på biljetter men det räcker inte långt för att utmana storlagen. Därför måste de hitta spelare för en ganska billig penning men som ändå kan blomma ut till något större och förhoppningsvis ordna lite poäng åt klubben innan han säljs vidare för bra mycket mer pengar.St James' är en mäktig syn men får vi se Premier League-fotboll på den nästa säsong om The Magpies fortsätter såhär? (Martin Le Roy at en.wikipedia (CC-BY-3.0)

När de gick upp till Premier League igen så hade de ett stabilt lag utan några riktiga stjärnor, det ledde också till en mittenplacering i ligan. Efter det tog de och värvade för att bli ett ännu bättre lag och det lyckades de väldigt bra med. Namn som Hatem Ben Arfa, Cheik Tioté, Yohan Cabaye, Demba Ba inför förra säsongen. Med ett ytterligare tillskott genom Papiss Cissé så lyckades skatorna nå en femteplats. En riktig överraskning på förhand, men med tanke på spelet så var det välförtjänt. Men i själva verket hade problemen redan börjat under den vårsäsongen.

Papiss Cissé kom och fullkomligen vräkte in mål i det centrala anfallet. Hans 13 mål på 14 matcher gjorde att höstens succéman Demba Ba förflyttades ut på en kant. Det var han inte nöjd med. Sedan dess har det pågått en maktkamp om vem som ska spela centralt och vem som förvirrat ska löpa runt på kanten. Alan Pardew har mixtrat med laget fram och tillbaka. Till slut verkar det som att Ba fick överhand i maktbalansen och har abonnerat på den centrala anfallspositionen under årets säsong. Han har gjort väldigt bra också. Utan honom hade nog läget varit betydligt värre för Newcastle. Och nu är de också utan honom efter att han gått till Chelsea.

Demba Ba gjorde två mål i sin debut för Chelsea. Vem ska nu producera mål för Newcastle? (Smalltown Boy at the German language Wikipedia (CC-BY-SA-3.0)
 
En trupp som inte skiljer sig mycket från ifjol. Men väldigt tunga skador på några av lagets viktigaste spelare, till exempel Yohan Cabaye och Hatem Ben Arfa har gjort att laget gått kräftgång i ligan med nio förluster på de elva senaste matcherna. Laget spelare även i Europa League och de inhemska cuperna. Eller ja, nu åkte de ju ur FA-cupen mot Championship-laget Brighton and Hove eftersom de vilade de ordinarie spelarna. Och b-uppställningen duger inte. Därför förstår inte jag hur de inte kan bredda truppen mer än genom en värvning av Vurnon Anita. Sommarens ända värvning räcker inte långt för att konkurrera på flera fronter samtidigt. Det är svårt nog för de lag som har en b-uppställning som får de flesta engelska ligalag avundsjuka. Otur med skador? Jo, men som man bäddar får man ligga. Hade de värvat bättre så hade kanske fallet blivit något mjukare trots nyckelspelarnas bortfall. Nu är det så dags. Sista chansen att försöka dra sig upp ur bottenträsket. Det gör de genom att värva Mathieu Debuchy. Antagligen behövs det ytterligare någon mittback och förhoppningsvis värvar de någon ersättare till Demba Ba. Det är inte lätt att ersätta honom men det behövs något mer alternativ än Papiss Cissé. Shola Ameobi är inget alternativ. Och har aldrig varit.

Det återstår att se om de lyckas lösa värvningsfrågan återigen och rädda säsongen med en stark andra halva. Kanske var det en försäljning av Demba Ba som behövdes för att få in lite mer kontinuitet i anfallet plus att alla är nöjda.

//Billy Hammer

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Namn: Billy Hammer Ålder: 19 år Bor: Pålsboda Gör: Går i trean på medieprogrammet på Virginska skolan och spelar innebandy i Ekeby IF. Jag ser på fotboll en hel del också… Bästa fotbollsminne: När Daniel Tjernström sköt AIK till SM-guld 2009. Lagen i mitt hjärta: Här i Sverige är det Gnaget som gäller, men ute i Europa så klappar hjärtat för Arsenal.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela