Historien bakom och den långa vägen till toppen för årets sensation

Publicerad 2013-01-10 15:37:00 i Spelare och ledare,

Miguel Pérez Cuesta eller mer känd som Michu är årets värvning. Han har spelat briljant och med 13 mål på tjugo matcher så ligger han på en delad tredjeplats i skytteligan. Och det från en mittfältare. Men hans karriär har inte alltid varit en jämn väg mot toppen. För snart tio år sedan började han studera affärsadministration på ett universitet i Oviedo. Sedan dess har det hänt en hel del. Det här är historien om Miguel Pérez Cuesta.

Många blev förvånade när Swansea lyckades säkra upp Michu inför säsongen. Och de köpte honom för kaffepengar. 22 miljoner kronor är ingenting i dagens fotboll. I alla fall inte för en spelare som gjort 15 mål i ett bottenlag i La Liga förra säsongen. Efter det har hans värde stigit rejält. Till att börja med avgjorde han i premiäromgången borta mot QPR. Två mål i debutmatchen och fortsatt eminent spel har gjort honom till en publikfavorit på Liberty Stadium. De som då hyschade med att det nog bara var en engångsföreteelse har sedan fått krypa tillbaka. Michu har hela hösten burit Swansea. Han har avgjort matcher bland annat mot Arsenal på Emirates Stadium och nu ser han även ut ha skickat ut Chelsea ur ligacupen. Visserligen återstår det en match men Swansea har onekligen skaffat sig ett utmärkt läge.

Michu var inte med och firade uppflyttning med Swansea. Men kanske får han fira ligacup-guld till våren. (By Rhysowainwilliams (Own work) (CC-BY-SA-3.0)

Historien om Michu är en historia om en ”late bloomer”. Han har verkligen gått den långa vägen. Han är uppvuxen i en medelklassfamilj i Oviedo. Hans pappa var chef på ett elbolag och hans mamma var lärare. Hans storebror, Hernán, spelade i ett av Real Oviedos ungdomslag. Där startade det också för Michu. Han spelade bland annat med Arsenalstjärnan Santi Cazorla. Men när Michu nådde a-laget så hade de ekonomiska problemen blivit för stora för klubben. Därmed var tiden som stabilt La Liga-lag över för den klassiska klubben. De hamnade i division fyra och då skrev Michu in sig på en universitetsutbildning i affärsadministration på universitetet i Oviedo. Han läste första året och han började se en framtid utan fotbollen. Men efter fortsatta framsteg på planen så fick han chansen att satsa på fotbollen.

2007 flyttade Michu till Celta Vigo som hade åkt ner till Segunda. Men klubben bytte tränare ungefär två gånger per säsong och ingen av dem gav honom chansen ordentligt. Utan en tränares förtroende så är det väldigt svårt att slå igenom. Men det fanns en tränare som såg Michus potential. En man vid namn José Ramón Sandoval hämtade Michu till Madrid-klubben Rayo Vallecano gratis förra sommaren. Det blev Michus genombrottssäsong. 15 mål för en offensiv mittfältare är riktigt bra. Särskilt i ett lag som Rayo. Det är hans förmåga att komma i en andravåg och hans skickliga avslut som låg till grund för många av målen. Men Rayo har inte pengar i överflöd så de blev tvingade att sälja Michu för att klara ekonomin i somras. Storklubbarnas scouter vallfärdade för att spana in honom. Det såg ganska snabbt ut som att nästa destination skulle bli Premier League. Till slut blev det alltså en övergång till The Swans. Men i jämförelse med tidigare spelare som gått till från Spanien till England så är Michu en helt annan spelartyp. Han är ingen bolltrillande mittfältare som Juan Mata, David Silva eller Santi Cazorla. Michu är en tung spelare att möta som gärna följer med och drar isär motståndarnas försvar. Det vet Premier Leagues mittbackar nu också.

Han kom till ett Swansea som efter en bra första säsong i Premier League fått ändra om en hel del i både lag och ledning. I spelartruppen så försvann succéer som Gylfi Sigurdsson (Tottenham), Steven Caulker (Tottenham, tillbaks från lån), Joe Allen (Liverpool) och Scott Sinclair (Manchester City). Michu är väl framförallt en ersättare till Sigurdsson som var en av förra årets största överraskningar. Men inte nog med de förlusterna utan lagets manager, Brendan Rodgers, gjorde Joe Allen sällskap till Anfield. Ersättare blev den före detta danska storspelaren, Michael Laudrup. Han har tidigare tränat bland annat de spanska lagen Getafe och Mallorca. Därmed har han koll på spanska ligan och därför har han värvat spanskt. Swansea kallas ju också för ”Storbritanniens Barcelona”. Men som sagt är ju inte Michu en sådan spelartyp men han bryter därför mönstret ganska bra, plus att han har ett bra tillslag.

Michael Laudrup är The Swans nya manger och en stor anledningen till bra ligaspel så här långt. (http://www.postproduktie.nl (CC-BY-2.5)

Laudrup värvade ytterligare två spelare från La Liga och de är bra spelare men det går ju inte bara att köpa ihop ett lag. Laget, tillsammans med sin manager, såg spännande ut men det fanns inga bevis för att allt skulle flyta på. Men efter några omgångar så såg det riktigt bra ut och nu står det klart att de lyckats perfekt på transfermarknaden och har en bra plats i ligan på g. Och Michu är den som uppmärksammas mest. Nu säger Laudrup att det inte finns många klubbar som har råd med Michu. Han kommer säkerligen inte lämna nu i januari, men Laudrup erkänner också att det kan bli tufft att hålla kvar Michu från de absoluta toppklubbarna till sommaren.

Oavsett i vilka färger vi ser Miguel Pérez Cuesta nästa säsong så är han värd det här genombrottet. Det är kul med överraskningar och särskilt positiva. Nu är Spanjoren definitivt på väg mot något riktigt positivt efter en slingrig fotbollskarriär.

//Billy Hammer

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Namn: Billy Hammer Ålder: 19 år Bor: Pålsboda Gör: Går i trean på medieprogrammet på Virginska skolan och spelar innebandy i Ekeby IF. Jag ser på fotboll en hel del också… Bästa fotbollsminne: När Daniel Tjernström sköt AIK till SM-guld 2009. Lagen i mitt hjärta: Här i Sverige är det Gnaget som gäller, men ute i Europa så klappar hjärtat för Arsenal.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela