Inför kvällens åttondelsfinaler i Champions League

Publicerad 2013-02-13 12:24:02 i Champions League,

Shakhtar Donetsk - Borussia Dortmund

Shakhtar Donetsk har inte spelat en tävlingsmatch sedan sista gruppspelsmatchen. De har fått hålla igång med träningsmatcher så det återstår att se hur det påverkar dem. Å andra sidan har det varit i den här situationen i några år nu så det har en del erfarenhet av det i alla fall. Jag tyckte om det jag såg av Shakhtar i gruppspelet. Det är kul med lag från olika håll och kanter. Ukrainska mästarna har mycket brasiliansk touch i startelvan. Laget består av många snabba och tekniska spelare. Däremot består försvaret mestadels av ukrainskt material. Tillsammans blir det en intressant mix. Men en av de starkaste kryddorna i den här mixen under gruppspelet, var speluppläggaren Willian och han har lämnat för ryska Anzhi Makhachkala. En spelare som jag njuter av att titta på. Shakhtar kommer definitivt sakna honom men de har ett bra lag ändå. Förutom honom så är Ilsinho borta på grund av skada och Tomás Hübschmann är tveksam med anledning av en sjukdom.

Undrar hur mycket Willian kommer saknas i Shakhtar med tanke på all kreativitet han besitter. (Football.ua (CC-BY-SA-3.0)

Dortmund som har två raka ligatitlar i ryggen, kommer till den här matchen med ett starkt gruppspel i bagaget också. Däremot har det inte gått lika bra i ligan den här säsongen och titeln är i det närmaste att glömma. Dessutom åkte de på stryk med 4-1 hemma på Signal Iduna Park i helgen mot Hamburg. Problemen slutar inte där. Laget har åkt på både skador och sjukdomar inför kvällens viktiga möte. Saknas gör Ilkay Gündogan, Patrick Owomoyela och Kevin Großkreutz. Marcel Schmelzer är dessutom tveksam. Nu till det positiva. Neven Subotic är tillbaka och tillgänglig för spel. Sedan är det inte så att Dortmund står och faller med tre spelare utan laget har en stark trupp som har många kvaliteter. Jag tror inte att det halvknackiga ligaspelet spelar så stor roll heller. De vet vad de har uträttat mot stora lag som Real Madrid, Manchester City och Ajax så de har inget att vara rädda för. Erfarenheten från förra året har nog betytt mycket också.

Det här kommer bli en riktigt spännande och förhoppningsvis underhållande åttondelsfinal. Jag tror att det blir jämnt och det är väldigt svårt att tippa. Ska man se till lagen på papperet så kanske Dortmund har några tyngre namn som sticker ut. Men de måste först överleva den tuffa bortamatchen i Donetsk. Sedan tror jag att Dortmund har lite fördel av deras erfarenheter med svårare matcher vid fler tillfällen än Shakhtar.

Mitt tips: Shakhtar Donetsk - Borussia Dortmund 1-1, Borussia Dortmund - Shakhtar Donetsk 2-0

 

Real Madrid - Manchester United

Äntligen dags för det uppsnackade stormötet. Jag tror inte att något av lagen var särskilt nöjt med lottningen. Dessutom kryddas mötet lite extra i och med Cristiano Ronaldos återkomst till hans gamla hem.

Real Madrid imponerade i helgen och är nog på uppgång rent formmässigt. Alla känner till vilka stjärnor de har och Sir Alex och United kommer få slita ordentligt för att försöka stoppa dem. Det går inte att beskriva hur stor den individuella skickligheten är i ett lag som Real Madrid. Trots det är ligan antagligen avgjord och därmed har laget endast Champions League kvar att fokusera riktigt rejält på. Laget saknar en spelare men det är inte vem som helst. Lagkaptenen Iker Casillas är nämligen skadad fortfarande.

Snart kommer Ronaldo tillbaka till Old Trafford, men i numera med "marängerna". Men först ska det spelas högklassig fotboll på Bernabéu. (Av AtilaTheHun from Manchester, England (Flickr) (CC-BY-2.0)

Manchester United ser ut att jogga hem Premier League i år. Men de kommer in i svackor då och då men en sådan är inte att skymta än på ett tag. Men till exempel visade de inte upp sitt bästa spel under gruppspelet. De gjorde dock vad som krävdes för att vinna gruppen. Något som de ofta har en förmåga att göra. För United saknas bara veteranen Paul Scholes och med två nästan ordinarie trupper så bådar det inte för något annat en ett underhållande möte.

Kraven är höga men det är två lag som är vana att ha pressen på sig. Det är bara att hoppas att de plockar fram deras bästa fotboll. För att göra det så gäller det att vara taktiskt smart. Det kan mycket väl vara det som avgör. Real Madrid med hög individuell skicklighet kommer försöka utnyttja sina snabba kontringar så där måste United se upp. De brukar även trycka upp högt med sina ytterbackar så då kommer det finnas ytor bakom dem för United att utforska. United som är väldigt bra på kanterna kommer nog försöka orsaka mycket skada där. Så vi får se hur mycket Real Madrid vågar kliva på med dem. Samtidigt kan det vara bra för Real att pressa högt och då går det ju inte att sjunka med ytterbackarna för mycket heller.

För United, som jag tycker är ett lag som kan göra mål på egentligen alla sätt, kan det vara bra att inte låta Xabi Alonso få för mycket tid i Reals anfallsuppbyggnad. United kommer nog också få nytta av sin organisation och struktur. Det är en maskin som kommer mala på precis hela tiden. Men även för en maskin går det fort när Cristiano Ronaldo & company sätter fart.

Mitt tips: Real Madrid - Manchester United 3-2, Manchester United - Real Madrid 1-1

***

Tippa gärna hur du tror att det går.

//Billy Hammer

Kommentarer

Postat av: jerkan

Publicerad 2013-02-13 17:27:12

United!<3
Real Madrid 2-1 Manchester United
Mancester United 1-0 Real Madrid

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Namn: Billy Hammer Ålder: 19 år Bor: Pålsboda Gör: Går i trean på medieprogrammet på Virginska skolan och spelar innebandy i Ekeby IF. Jag ser på fotboll en hel del också… Bästa fotbollsminne: När Daniel Tjernström sköt AIK till SM-guld 2009. Lagen i mitt hjärta: Här i Sverige är det Gnaget som gäller, men ute i Europa så klappar hjärtat för Arsenal.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela