Att vara underdog och att vara eller icke vara ett storlag

Publicerad 2013-02-19 14:49:06 i Champions League,

Porto - Málaga

Två bortglömda lag i årets upplaga av Champions League. Två underdogs möter varandra. Men båda vill visa att de har i de senare slutspelsrundorna att göra. Porto har lite mer favorittryck på sig men Málaga vill bevisa att de har annat än soliga stränder.

Den här matchen är viktig inte bara för Porto och Málaga, utan den är också av stor betydelse för Portugal och Spanien som fotbollsnationer. Porto är för tillfället Portugals bästa klubb och är det portugisiska lag som varit ute kriget i Europa de senaste åren. Mer eller mindre ensamma har de tjänat respekt till den portugisiska fotbollen. Alla känner till Mourinho och sedan har han följts av André Villas-Boas, men det är inte bara tränare som försvinner, utan Porto har svårt att behålla sina storstjärnor som de så ofta fostrar fram. Det är ju av förståeliga skäl men nu undrar vi återigen hur denna variant av Porto står sig.

Falcao är en spelare som lämnat Porto för större uppdrag. (By Amarhgil (Собственное фото) (CC-BY-SA-3.0)

Vi vet att den spanska fotbollen står sig bra. Men det är nästan bara Barcelona och Real Madrid som burit den spanska fanan i europeisk cupfotboll. I år har Spanien chans att visa att ligan inte är så dålig som vissa vill få den att se ut. Visst, den domineras av Barca och Real nästan varje år, men nu har de andra lagen blivit bättre också. Atlético Madrid har slagit sig in framför Real i ligan på en andraplats. Dessutom har lilla Málaga med alla sina skulder lyckats få till det på planen och de tog sig enkelt vidare till åttondelsfinal i Champions League. Inte nog med det. Valencia är också kvar även om de fick en tuff start förra veckan mot PSG.

Så förutom en plats i kvartsfinalen så kan respektive land visa att de har mer att hämta i Europa än vad en del trott. Det i sin tur bådar ju för vidare utveckling och tro på portugisisk eller spansk fotboll.

Mitt tips: Porto - Málaga 1-0, Málaga - Porto 1-1

 

Arsenal - Bayern München

Ännu ett stormöte. Eller ska man kalla det stormöte? Det hade varit det för tio år sedan i alla fall. Arsenal är fortfarande en stor klubb men fotbollsmässigt har den nog trillat ur ramen för ”stor”. Bayern däremot ser aldrig ut att sluta växa. Deras storlek måste snart bringa en stor Europeisk titel och vad finns då att välja på än Champions League? Det kanske kan vara deras tur i år.

Det är just det som är Arsenals chans i kväll. Bayern ser så bra ut, så starka ut, se så de dominerar ligan, i år måste de vinna Champions League. Inte ökar Bayerns rädsla för Arsenal efter den engelska klubbens fiasko i helgen som var. Som bekant åkte de ur FA-cupen hemma mot Championship-laget Blackburn, som inte vunnit en enda bortamatch under hela säsongen i den engelska andraligan. De har bara haft motgångar under resten av säsongen i samtliga ligor och turneringar. Det behövs inte rabblas här. Trots allt detta i bagaget så tror jag på riktigt att Arsenal har en bra chans mot de tyska giganterna.

Jack Wilshere en av elva Arsenalspelare som måste spela på sin absoluta topp i minst 180 minuter, för att drömmen om Champions League ska leva vidare för Arsenalfansen. (By Ronnie Macdonald from Chelmsford, United Kingdom (CC-BY-2.0)

Arsenal har fortfarande bra spelare. Inget snack om saken. Bayern kanske har bättre på pappret, men som tur är handlar ju fotboll inte om det. Arsenal borde också vara enormt revanschsugna efter deras senaste insatser. Bayern har bara trummat på utan att sättas på några egentliga svårigheter. Dessutom hänger i princip hela Arsenals säsong på om de kan få till det och lyckas i Champions League-spelet. Kanske Wengers jobb också. En framgång i Champions skulle vara ovärderlig för en klubb som inte fått till det på så länge.

Då kanske det är bra att komma in som nederlagstippade i första slutspelsomgången mot en av de stora favoriterna. Vinner de så är ju ett hot borta direkt. Men det krävs väldigt mycket ändå för att allt ska falla på plats för underdogsen. Spelar Bayern den fotboll de visat upp en längre tid så ska det mycket till om de inte går och vinner det här dubbelmötet utan större problem. Tyvärr får jag nog erkänna att det är för mycket som talar för att utgången blir sådan. Men chansen finns i alla fall för Arsenal att växa upp i höjd med storklubbarna igen.

Mitt tips: Arsenal - Bayern München 2-1, Bayern München - Arsenal 3-0

***
Som vanligt får du gärna tippa hur du tror att matcherna slutar.

//Billy Hammer

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Namn: Billy Hammer Ålder: 19 år Bor: Pålsboda Gör: Går i trean på medieprogrammet på Virginska skolan och spelar innebandy i Ekeby IF. Jag ser på fotboll en hel del också… Bästa fotbollsminne: När Daniel Tjernström sköt AIK till SM-guld 2009. Lagen i mitt hjärta: Här i Sverige är det Gnaget som gäller, men ute i Europa så klappar hjärtat för Arsenal.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela